10 gode råd til valg av fliser til baderommet
Fliser på badet? Skal du i gang med en renovering av baderommet eller har du et helt nytt bad du skal i gang med innredningen av, er dette et helt logisk spørsmål. For tradisjonelt har vi nordmenn fliser på badet. Spørsmålet er bare hvor på baderommet og hvor stor en del av baderommet det skal være fliser på. Få ny baderoms-inspirasjon her!Fliser har alltid spilt en viktig rolle på norske bad. Men hvor stor del av baderommet skal være dekket av fliser, hvilken størrelse skal flisene ha, skal de være ensfargede, glaserte, mønstrede eller ha relieffer, og hvor brede og hvilken farge på fugene mellom flisene har du lyst på?

Det er mange spørsmål å ta stilling til. Men vil du ha den helt riktige looken på badet ditt, er disse noen av parameterne du er nødt til å forholde deg til når du skal velge fliser til baderommet. For ditt valg av fliser og fuger kan ha stor innflytelse på det ferdige resultatet.
God rådgivning er alfa og omega
Det aller beste rådet vi kan komme med når det gjelder valg av fliser i baderommet, er å søke rådgivning hos folk som har stor erfaring med fliser. Dels kan de redde deg fra de verste brølerne, og dels kan de se noen muligheter som vi alminnelige mennesker slett ikke kan – simpelthen fordi vi ikke har den erfaringen som skal til.
Rådgivningen bør komme fra utdannede fagfolk som faktisk har praktisk erfaring med fliser. Det diskvalifiserer ikke nødvendigvis ekspeditøren nede på det lokale byggmarkedet. Men en forretning som har spesialisert seg på fliser, eller en murer som har arbeidet med fliser i mange år, er nok et bedre bud.
Spør gjerne flere om råd. For akkurat som med alt annet har personlige preferanser for stil, materialer og så videre alltid innflytelse på de rådene de forskjellige fagfolkene gir.
Hvilken stil skal badet ditt ha?
Nettopp stilen har stor betydning for hvilke fliser du bør velge. Den vil i noe grad være diktert av hvilke innredningstrender som er oppe i tiden for øyeblikket. Så nettopp her skal du være ekstra oppmerksom. Ikke alle trender og design er nemlig like eviggrønne.
Bare tenk på de grønne og brune baderommene fra 1970-årene. De har gått fra å være vilt moderne, over i en periode å være fullstendig kitsch, og til å ha fått en liten renessanse i løpet av de siste årene. Så det har ikke alltid vært med like stor stolthet vertene har sendt gjestene ut på toalettet. Derfor er det sikre stilvalget klassiske og eviggrønne design når du velger fliser til baderommet – hva klassisk stil nå er for deg.
Generelt kan stilen på baderommet deles opp i fire forskjellige kategorier:
-
Den klassiske med ensfargede fliser i glatte overflater eller med klassiske mønstre eller border.
-
Den minimalistiske uten overflødige detaljer, hvor regulære, enkle fliser med rette, litt skarpe hjørner og rette linjer er i høysetet.
-
Den organiske, hvor det er tenkt i bløte, avrundede former og hjørner og glatte overflater.
-
Det rustikke, hvor overflaten er mer røff og ujevn, kantene mer opptrukne og materialenes naturlige farger og tekstur trer tydelig frem.
Holder du deg innenfor en av disse fire stilartene når du velger fliser til baderommet, vil du få et bad som ser like moderne ut om 20 år som det gjør i dag.

Fliser på hele badet eller på utvalgte steder?
Det neste store spørsmålet du må finne et svar på er hvorvidt det skal være fliser overalt på gulv og vegger, eller det kun skal være fliser på de stedene hvor det er rennende vann, f.eks. i dusjnisjen, rundt badekaret og bak håndvasken.
Velger du fliser overalt blir utrykket på baderommet oftest litt tyngre enn hvis du kun velger å legge fliser der hvor de beskytter veggen mot å komme i kontakt med det rennende vannet.
Velger du å kjøre med oppussede eller vannskurte vegger i baderommet utenom våtsonene, legger du mer merke til flisene i våtsonene. Alternativt kan du velge større fliser på hele gulvet – og kanskje veggen i resten av baderommet – og så mindre fliser for eksempel i dusjnisjen og bak håndvasken. Det gir nesten samme ro og samme fremhevelse av flisene i våtsonen.
Valget er ditt – og viktig, alt etter hvilket inntrykk du ønsker at badet ditt skal gi. Her går de fleste i dag efter roen. Mange ønsker å skape ikke bare et badeværelse, men et wellness-refugium de kan lade opp i og trekke seg tilbake til i sin stressede hverdag.
Størrelsen på flisene
Der var en gang i tiden en tommelfingerregel at store baderom skulle ha fliser i store størrelser, mens mindre og små badeværelser skulle ha små fliser.
Men det begrenser i den grad mulighetene dine for å skape den looken i baderommet du drømmer om. Så glem alt om dette.

Rommets størrelse
Store fliser på gulvet i et lite baderom gir et større inntrykk av ro og harmoni fordi gulvet i høyere grad virker som en mer samlende overflate. Omvendt understreker små fliser i et stort baderom størrelsen på rommet – nettopp fordi det er så mange fliser.
Problemet med store fliser er til gjengjeld at de krever et jevnere gulv hvis de skal ligge helt plant. Samtidig blir et avløp midt på badegulvet ofte en utfordring fordi det blir vanskeligere å få til et fall ned mot avløpet med store fliser. Med mindre du planlegger flisene slik at det er fire store fliser som støter sammen akkurat der avløpet befinner seg.
Her gir små fliser større muligheter for å tilpasning til eventuelle ujevnheter i gulvet, akkurat som det blir lettere å få til fallet på flisene omkring avløpene. Samtidig virker gulvet ikke på langt nær så glatt å gå på – spesielt når det er vått – fordi du oftere ender med å stå med føttene oppå en samling når du bruker små flisestørrelser til baderomsgulvet.
Rommets dimensjoner
I et kvadratisk rom understreker kvadratiske fliser rommets form, mens rektangulære fliser kan hjelpe med å gi et visuelt inntrykk av enten et lengre eller et bredere rom. Likeledes kan du endre på bredde- og lengdeinntrykket i rektangulære rom ved å vende retningen på rektangulære fliser slik at de enten forsterker eller bryter rommets form.
Skjeve vinkler og fugeretningen
Er det skjeve vinkler i baderommet eller noe av inventaret, kan det være en god ide å legge flisene slik at de følger den vinkelen som er skjev eller det som «stikker ut» i innredningen.
Understrek eventuelt skjevheten ved å velge rektangulære fliser som følger skjevheten i lengderetningen.

Står møblene på gulvet eller er de festet i veggen?
Står baderomsmøblene på gulvet bør du så langt det er mulig prøve om du kan ramme hjørnene på dem med en fuge. Det gir det mest harmoniske og helstøpte inntrykket. Tilsvarende kan du bruke rektangulære fliser i samme lengderetning som møblene for å få dem til å virke lengre.
Henger møbler og toalett på veggen, slipper du å ta hensyn til dette i din plassering av flisene – og det blir mye lettere å gjøre rent. Samtidig gjør opphengte baderomsmøbler små bad større.
Materialvalg – hvilken type fliser vil du ha
Grunnleggende sett kan du velge mellom to forskjellige typer fliser: Fliser i naturstein eller keramiske fliser. De første er laget av stein som er hugget direkte ut av fjellet et eller annet sted. De andre er laget av leire og andre materialer og brent på samme måte som andre former for keramikk.
Naturstein er skrøpeligere
Naturstein er det opplagte valget til det rustikke baderommet. For oftest vil både overflaten og mønsteret på flisene være rustikt i følelse og utseende. Samtidig er det noe fascinerende ved at de mønstrene, fargenyansene og så videre, som er i flisene, er skapt av endringene i jordlagene som følge av jordskjelv og andre geologiske settinger gjennom årtusener.
Ulempen er at fliser i naturstein ikke tåler like mye som keramiske fliser. Derfor blir de lettere ripete, og du skal passe mer på hvordan du rengjør dem, samt hva du søler på dem. Bruker eller søler du syre på dem, vil det oftest prege flisene for alltid.
Samtidig skal du helst vedlikeholde overflaten på flisene regelmessig hvis du vil sikre deg at de bevarer det flotte utseende sitt.
Keramiske fliser er mer holdbare
Keramiske eller porselensfliser er både mye sterkere og som regel også frostsikre – ikke at det siste har den store betydningen når de skal ligge i baderommet. Men det er en god rettesnor for hvor solide flisene er når du velger dem.
Keramiske fliser er det vanskeligere å lage riper på. Samtidig tåler de stort sett alle rengjøringsmidler og også syre i moderate mengder. Endelig er de lette å gjøre rene, og krever ikke videre pleie eller vedlikehold. Så også der har de noen klare fordeler sammenliknet med natursteinene.
Utover det er det massevis av forskjellige design og størrelser du kan velge imellom. Så i forhold til den mer ukontrollerbare, men helt naturlige looken på naturstein, kan du med keramiske fliser få knivskarp regelmessighet, alle de fargenyanser og mønstre du drømmer om, og akkurat den overflaten du synes er penest på dine fliser.
Andre flisetyper
Til f.eks. dusjnisjen kan du også velge å gå en annen vei. Nemlig ved å bygge den opp i glasstein. Det er mursteinsliknende stein i gjennomsiktig glass som kan stables oppå hverandre og dermed danne de ytre veggene i dusjkabinettet. På grunn av glassteinenes oppbygning er de dog ikke helt gjennomsiktige.
Det gir en litt frekk og flott effekt, og samtidig mer lys i dusjen. De kan også brukes til å få dusjnisjen til å stå tydeligere frem i innredningen, hvis du f.eks. har et flott og klart lys i den om kvelden – eller et farget.
Endelig kan du velge såkalte mosaikkstein. Det er små keramiske fliser i ned til 1 ganger 1 centimeters størrelse som du kan legge både på vegger og gulv. De fås også i forskjellige farger, eller med mønstre i mosaikken bygget opp ved å gi hver av de små flisene en bestemt farge.
Flisenes overflate, farge og glans
Det aller beste rådet vi kan komme med når det gjelder valg av fliser i baderommet, er å søke rådgivning hos folk som har stor erfaring med fliser.
Fargene på flisene er nok den faktoren som har den største innflytelsen på helhetsinntrykket av baderommet ditt. Lyse farger gir inntrykk av et større, mer åpent og imøtekommende baderom. Tilsvarende gjør mørke farger baderommet mindre, mer huleaktig og – med den riktige belysningen – også mer hyggelig og romantisk.
Mørke fliser er dog vanskeligere å vedlikeholde og må rengjøres oftere. For både smuss og kalk ses tydeligere på den mørke overflaten enn det gjør på lysere fliser.
Velger du en veldig glansfull overflate på flisene, får du bedre fordeling av lyset i baderommet. Men til gjengjeld skaper du også masse lysreflekser som kan være litt ukontrollerbare i hverdagen. Det kan gi problemer, både når du speiler deg, og når du kikker rundt i baderommet.
Blanke, glansfulle fliser kan også anvendes til å gjøre rommet større, og få det til å virke mer eksklusivt. Omvendt gjør mattere og mer glansløse fliser rommet mindre – og gir et mer rustikt uttrykk.
Mønsteret på flisene
En annen viktig overflatedetalj er mønstrene på flisene. Her finnes det mange tilbud på både regelmessige mønstre, og mer uregelmessige mønstre. Dessuten har du mulighet til å lage egne mønstre ved å velge forskjellige fargede fliser som du setter opp i et mønster. Eller ved å velge fliser i en farget og en mønstret versjon. F.eks. en hvit flis pluss en hvit flis dekorert med en liten rose eller noe annet.
Problemet med både mønstre og dekorasjoner er imidlertid at de som regel er motebestemte og fort vil virke gammeldags og umoderne. Mange ender derfor ofte med å bli lei av mønstrede eller dekorerte fliser.
Vil du bruke mønstre på baderommet ditt som lett kan skiftes ut når de blir umoderne? Da bør du velge å stoppe flisleggingen i omkring 1,7 til 2 meters høyde, og så sette opp mønstret tapet ovenfor. Eller legge mønstret tapet i stedet for fliser på de delene av veggen som ikke ligger i våtsonen. Det er vesentlig lettere å skifte ut når du en dag blir lei av mønstret.

Kontrast
Kontrasten mellom farger, glans og flisenes størrelse, samt fargen på baderomsinventaret ditt er med på å skape dynamikk i baderommet.
Her er det sikre valget å gå for hvitt porselen til vasker og kummer – eller sorte, hvis det gir en mer spennende kontrast til flisene og resten av innredningen. Men vær forsiktig med å velge farget sanitet. Det kan gå svært mange år før dette årets aktuelle motefarge blir moderne i badeværelsesinnredningen på ny.
Form og struktur
Grunnleggende sett kan du ha to forskjellige former på flisene på badet ditt: Kvadratiske eller rektangulære. Oftest er dimensjonene på de rektangulære laget slik at de er omkring 2,5 ganger så lange som de er brede.
Her har vi allerede vært inne på hvordan kvadratiske fliser gir et roligere og mer ensformig utseende, mens de rektangulære flisene kan brukes til å endre opplevelsen av rommets størrelse.
Tilsvarende kan rektangulære fliser på høykant på veggen gjøre rommet høyere og veggene smalere, mens rektangulære fliser i lengderetningen på veggen gjør rommet lengre og lavere.
Du kan også få forskjellige strukturer på flisene. Her kan du velge mellom alt fra helt regelmessige, riflede strukturer til mer organiske og uregelmessige. På gulvfliser er strukturen med på å gjøre flisene mer sklisikre å gå på – spesielt når de er våte.
På veggen er det med på å gi den litt karakter og gjøre den spennende å røre ved. Samtidig kan strukturen på flisene være med på å understreke en mer rustikk look i baderommet.

Fugenes retning og gjennomføringer
Noe som for alvor fanger øyet i baderoms-designet er retningen på fugene, samt hvordan de passer sammen med rommets hjørner, møblene i baderommet og hvorvidt de er ført videre fra gulvet og opp på veggen.
Her er det viktig at alle de naturlige linjene som badets hjørner og møbler skaper, føres videre i både fugene mellom flisene på gulvet og veggene. Ellers brytes linjene og det er noe som for alvor gir et mer urolig og rotete uttrykk. Ofte kan vi ikke sette fingeren på det, inntil noen peker på det for oss. Men ubevisst går vi etter gjennomførte linjer – og alt annet får underbevisstheten vår til å stusse eller å bli stresset.
Samtidig kan fugenes retning – som vi tidligere har vært inne på – være med på å endre vår oppfatning av rommets størrelse. I et lite baderom kan du f.eks. gjøre det større ved å legge flisene diagonalt, slik at du får diagonale fuger badegulvet.
Vurder også å bruke en mørk fuge til lyse fliser. Det gir et helt, helt annet inntrykk enn det tradisjonelle valget med lys fuge.
Rengjøring
Generelt gjør fliser det lettere å rengjøre badet i forhold til om du har en oppusset, malt vegg, eller har valgt en tapetløsning til den delen av veggen som ikke ligger innenfor våtsonen.
Men selv om det er mye lettere og raskere å tørke over flisene, er det noen detaljer du bør være oppmerksom på. F.eks. har vi allerede vært inne på at mørkere fliser krever mer rengjøring enn lyse fordi du får lettere øye på smuss og kalkavleiringer.
Tilsvarende er fliser i naturstein viktigere å rengjøre jevnlig fordi du – hvis flisene ikke er overflatebehandlede – risikerer at skitt, farge og eventuelle kjemikalier kan beskadige overflaten eller trenger ned i flisene. Du må også regne med å måtte bruke et gulv- eller flisepleiemiddel regelmessig til vedlikehold av natursteinflisene.
Men hensyn til gulvet kan du ofte klare deg med vanlig støvsuging. Men skal flisegulvet holdes pent, må du regne med en gulvvask hver eller annenhver uke.
Endelig er det fugene mellom flisene. Dem må du stelle godt med hvis du vil holde dem pene. Regn med å måtte vaske dem med en spesiell fugerens en gang hver tredje måned eller hvert halvår hvis du vil unngå at skitt og smuss setter seg i fugen.
Vi selger alt det andre du trenger til baderommet ditt hos BilligVVS.no
Hos BilligVVS.no selger vi verken fliser eller fugemateriale. Til gjengjeld selger vi alt det inventaret som gjør baderommet anvendelig. Sjekk vårt store utvalg av alt fra håndvaskarmaturer over dusjsystemer og baderomsmøbler og til toaletter i vår store VVS-seksjon.
Populære produkter til baderommet