Guide til rengjøring av terrassefliser
Bli kvitt alger, mugg og smuss på utendørsflisene dine. I denne guiden finner du ulike løsninger for hvordan du best kan behandle og rengjøre flisene dine.Eier du hus og hage? Da har du sannsynligvis en uteterrasse laget av fliser. Det betyr at du kanskje også har et velkjent problem med terrassen din: skitne hagefliser. Det skjer fort når regn, fuktighet og frost har pågått over lang tid. Når våren kommer, innser de fleste huseiere at flisene deres ikke er så pene.
Derfor er det en god idé å rengjøre fliser:
-
Flisene dine kan se ut som nye igjen
-
Flisene holder mye lenger
-
Du kan glede deg over et fint resultat
Det fuktige danske været gir gode vekstvilkår for blant annet alger. Etter en stund blir flisene raskt angrepet av disse små organismene. Resultatet er skjemmende belegg i en typisk grønn farge. De lever av vann, og derfor vil det grønne belegget på terrassen din bli værende år etter år. I tillegg kan du oppleve flisepest, som viser seg som grå eller hvite flekker.
Skitne fliser kan bli en glatt bakke
I de aller fleste tilfeller er algevekst kun et estetisk problem. De har som regel ingen skadelig effekt på materialene de vokser på. Hvis du ikke ønsker å fjerne dem, trenger du derfor ikke å gjøre det. Men alger kan også gjøre den fine terrassen eller oppkjørselen din til en farlig glatt overflate. Overflaten kan bli glatt.
Heldigvis kan du gjøre mye selv - både for å fjerne alger og flisepest og for å forhindre at de kommer tilbake.
4 tips for å rengjøre fliser fri for alger og flisesopp
Det er mulig å fjerne alger og flisepest året rundt og på forskjellige måter. Alle metodene har sine fordeler og ulemper. Finn ut hva som fungerer best for deg og dine fliser. Det mest praktiske er imidlertid å starte tidlig på våren. Da kan du nyte godt av resultatet utover sommeren.
1. Gammeldags knofedt og brunsåpe
Den tøffeste måten å rengjøre fliser på er med godt gammeldags albuefett. Det betyr at du bruker dine egne muskler sammen med rent vann og et tøft kosthold. Det krever at du er villig til å brette opp ermene og utføre fysisk arbeid.
Hvis flisene er svært skadet, kan du blande vann med brun såpe. Hell deretter vannet over flisene på et lite område og skrubb med kosten. La blandingen virke i 15 minutter før du skrubber igjen. Til slutt skyller du med rent vann fra hage- eller vannslangen
2. Bruk sand for å slipe bort smusset
Et annet alternativ er å slipe bort algene ved å spre sand og feie sanden rundt. Vi anbefaler fugesand, som fungerer nesten som sandpapir. På denne måten sliper du flisene rene. Vær forsiktig og grundig mens du feier med en stiv kost. Denne prosessen tar tid, men samtidig fyller du fugene med ny sand og hindrer ugress.
Hvis fugene ikke fylles helt ut, risikerer du at det samler seg gressfrø i fordypningene. Etterpå spirer de stille og fredelig mellom steinene. Samtidig kan vannet samle seg, og de ubudne plantene får gode forhold. Du har derfor god grunn til å fylle på med ny sand.
Påfør algefjerner på flisene
Fliserens eller algefjerner for utendørsfliser er et effektivt kjemikalie for å rengjøre overflaten. Først må du spraye eller påføre produktet - gjerne i tørt vær, slik at det får tid til å virke. Vent 20-30 minutter før du vasker av algefjerneren eller lar den skylles bort med regn. Les bruksanvisningen før du begynner.
En godkjent algefjerner er giftfri for gress og planter ved siden av flisene. Men sørg for å holde barn og kjæledyr borte fra terrassen mens det tørker. Vær også forsiktig så du ikke får kjemikaliet på klærne eller huden.
- Bruk en effektiv høytrykksspyler Et siste alternativ for å få flisene dine til å se flotte ut igjen er å bruke en effektiv høytrykksspyler. Den er ideell til det første arbeidet med å rengjøre hagefliser og belegningsstein. Det gjør også jobben mye enklere og mindre fysisk krevende.
Du bør imidlertid være ekstremt forsiktig når du bruker maskinen. Trykket fra den direkte vannstrålen kan skade overflaten på belegningen. Det betyr at det tar lengre tid før flisene tørker etter regnvær. Dette gir alger bedre vekstvilkår. Mange velger derfor å bruke en såkalt Patio Cleaner. Dette er en dyse som fordeler den kraftige vannstrålen over et større område.
Forebygg rengjøring av terrassefliser i mange år fremover
Uansett hvilken metode du velger for å rengjøre flisene dine, er forebygging den mest holdbare løsningen. Dette kan du oppnå ved å impregnere, rengjøre regelmessig og fylle fugemasse.
Impregnering er den siste behandlingen du gir flisene etter at du har rengjort dem. Fordelen med denne metoden er at impregneringen er både vann- og oljeavvisende. Det betyr at den beskytter flisene mot vær og vind. Dette gjør det enklere for deg å vedlikeholde terrassen i årene som kommer.
Det er flere fordeler med å impregnere flisene dine
-
Du slipper å rense flisene for alger og flisepest hvert år
-
Levetiden til flisene dine blir betydelig lengre
-
Flisene er bedre beskyttet mot frostsprengning
Hvis du vil unngå alger og fliseråte i fremtiden, bør du også undersøke hvorfor de oppstår. Hva er årsaken til at det er så mye fukt på flisene? Hvis du for eksempel har en tett takrenne eller nedløpsrør, kan det dryppe vann ned på flisene. Og dette gir gode vekstvilkår for alger. Du bør derfor også vedlikeholde huset ditt for å forhindre at problemet kommer tilbake.
Bekjemp flekker og maling
Det er ikke bare naturen som kan gjøre terrassen eller oppkjørselen din mindre attraktiv. Hvis du for eksempel maler en trefasade, kan du lett søle maling, olje eller lignende. Da står du igjen med flekkete hagefliser. Det finnes selvfølgelig flere løsninger du kan velge mellom.
-
Har du sølt tørr maling, kan du ofte skrubbe den bort med belegningsstein og sand. Hvis malingen sitter dypt i flisene, kan du bruke en blåselampe for å brenne den bort.
-
Vil du fjerne våt maling? Tørk av malingen så snart som mulig med en klut eller noen papirhåndklær. Vask deretter flisene rene med vann.
-
Sug opp fersk olje med sagspon, fin fugesand, kattesand eller lignende. Du kan også bruke motorrens til å rengjøre hageflisene. Spray motorrens på oljeflekken og la det virke en stund til flekken er oppløst. Skyll med vann etterpå.
-
Hvis det har oppstått treimpregnering på betongflisene dine, kan du fjerne det med et stykke papir eller en klut. Når området er tørt, kan du fukte flisene med terpentin og en ny klut eller et nytt papir for å suge opp væsken.
Har du ikke tid til å fjerne flekker, eller har du bare lyst til å gjøre noe morsommere enn å vaske? Da er det selvsagt også mulig å få hjelp fra profesjonelle firmaer. Mange av dem kan også hjelpe deg hvis du for eksempel ønsker å forebygge problemer med gress mellom flisene.