BilligVVS’ store guide til tette avløp
Er avløpet tett? Så er det bare å sette i gang med å få renset det før vond lukt og eventuelle vannskader sprer seg til resten av huset. I denne guiden får du konkrete anvisninger for de forskjellige avløpstypene samtidig som vi avliver et par gamle husråd, og ser nærmere på hva du kan gjøre for å forhindre at dine avløp tetter seg eller lukter. Les videre og unngå tette avløp.Avløpet er tett!
Nå er gode råd dyre! For hva gjør du med det tette avløpet slik du igjen kan bli kvitt spillvannet, eller – enda verre – slik at du kan bruke toalettet igjen?
Hva som er best for et tett avløp, avhenger naturligvis helt av hvilket avløp i huset det er snakk om. For alt etter hvilket avløp som er tett, er det forskjellige fremgangsmåter og forskjellige årsaker til at det har tettet seg.
Endelig er det de tilfellene hvor avløpet er tett under vannlåsen. Her kan årsakene være de samme som et tett avløp over vannlåsen. Men det kan også meget vel være at det er bruk for enten en slamsuger eller nødvendige reparasjoner av boligens kloakksystem.
I denne guiden gir vi deg konkrete anvisninger på hvordan du renser de forskjellige avløpene, samt hva du skal gjøre hvis det er under vannlåsen avløpet har tettet seg. Vi avliver også et par hårdnakkede myter og husråd som skulle løsne opp for de tette avløpene dine.
Hvorfor tetter avløpet seg?
Når du skal finne ut av hva du skal gjøre med et tett avløp, handler det først og fremst om hva som er årsaken til at avløpet er tett – samt om avløpets konstruksjon og forløp. Det gir deg også en idé om hvordan du fikser eller renser det tette avløpet.
De typiske årsakene til et tett avløp er menneskeskapte.
De vanligste årsakene til tett avløp:
-
Fett fra matlaging og oppvask
-
Hår
-
Overskuddssåpe fra vaskemaskin eller oppvaskmaskin
-
Matrester
-
Bind, tamponger og bleier
Her er fett, matrester og andre urenheter fra kjøkkenvasken, samt overskuddssåpe og fett fra oppvaskmaskinen de største synderne på kjøkkenet.
På badet er det oftest hår, samt overskuddssåpe fra vaskemaskinen som er hovedårsaken til at avløpet tetter seg. Men også overdrevent bruk av sjampo og såpe til hår- eller kroppsvask kan være med på å skape problemer.
Endelig er overdrevent forbruk av toalettpapir, hår, samt den klassiske dødssynd med et brukt hygienebind eller sågar en bleie som blir skylt ned i toalettet typiske grunner til at toalettavløpet tetter seg.
Heldigvis er alt dette noe du kan gjøre noe med, ved at både du selv og husstandens medlemmer begynner å endre vaner. Utover det kan du også gjøre en del for å vedlikeholde avløpene dine. Det ser vi nærmere på til slutt i denne guiden. Her kommer vi også inn på hvordan du unngår lukt fra avløpet – en annen stor plage som generer mange i hverdagen.
Hva koster et tett avløp?
I langt de fleste tilfellene er det helt gratis å få renset et tett avløp. Det koster kun den tida (og det ubehaget) det tar deg å rense vannlåsen.
Er det ikke vannlåsen, kan det alt etter hva du bruker til det tette avløpet, påløpe utgifter til f.eks. innkjøp av stakebånd. Det kan noen ganger fikse årsaken, hvis avløpet er tett like etter vannlåsen.
Er dette tilfelle er det imidlertid oftest nødvendig å tilkalle hjelp i form av en slamsuger. Den kan spyle gjennom kloakkrørene med høytrykk, slik at fettpropper og andre årsaker til problemet løsnes og forsvinner.
Et besøk av slamsugeren koster gjerne fra 1 200-1 500 kroner og oppover – alt etter hvilket tidspunkt på døgnet eller i uka du tilkaller den. Natt- og helgetakst er gjerne det dobbelte eller mer.
Hjelper det ikke med en slamsuger, blir det fort mye dyrere. En tv-kontroll er oftest neste skritt. Den koster fra omkring 2 550 kroner og oppover – og avregnes på timebasis.
Avslører tv-kontrollen skader fra røtter, rotter eller sammenfall av kloakkledningen, må den graves opp. Den slags løper fort opp i titusenvis av kroner.
Godt at det stoppede avløp oftest kan fikses ved å rense vannlåsen.
Gamle husråd om tett avløp
Det er de færreste som er overbegeistret for å begynne å rote med avløpet. Delvis er det litt vemmelig, dels lukter det, og oftest kan det heller ikke unngås å grise seg til fordi det renner noe vann ut av avløpet – f.eks. i forbindelse med at du fjerner og renser vannlåsen.
Det er kanskje derfor det finnes ganske mange «gode» kjerringråd om tette avløp. Det kan være gode råd som i langt de fleste tilfeller kanskje kan løse problemet her og nå. Men det er også mange tilfeller hvor de kan ende opp med å gjøre varig skade på avløpet.
Unngå avløpsrens og andre kjemikalier til tett avløp
Står du med et tett avløp lyder et av de gode rådene at du kjøper engangs avløpsrens heller det i avløpet. Andre anbefaler kaustisk soda, saltsyre eller andre former for sterk kjemi.
Men både kjemien i avløpsrensen og de andre sterke kjemikaliene kan ende opp med å skade avløp og kloakk. Især de gummimembranene som sitter i avløpsrørene ved vannlåsen kan ta skade. Det skjer kanskje ikke første gang du bruker dem, men med tiden risikerer du at de blir utette – og da har du straks et helt annet problem med avløpet ditt.
Fiks tett avløp med natron, bakepulver og eddik
Det finnes også en rekke andre gamle husråd mot tette avløp som noen ganger kan avhjelpe problemet uten kjedelige bivirkninger, men oftest er det kun midlertidig.
Rensing av tett avløp med eddik og bakepulver eller natron er beskrevet mange steder. Du tar én desiliter natron eller bakepulver og heller ned i avløpet med en trakt. Deretter heller du én desiliter eddik.
Det vil skumme en hel del opp gjennom avløpet. Når skumningen avtar, heller du ei kanne med varmt vann i avløpet rett fra vannkokeren. Vent i fem minutter, og etterskyll med kaldt vann fra krana.
Dette vil ikke bare ordne det tette avløpet. Det sørger også for at du blir kvitt den vonde lukta fra avløpet. Derfor anbefaler mange husholdningseksperter at du gjør det regelmessig.
Andre anbefaler at du heller en halv kopp med salt ned i avløpet, og heller to kopper kokende eddik ned etterpå. Det vil virkelig gjøre underverker for et tett avløp.
Et tredje råd går ut på å bruke eddiksyre og kokende vann. Det er imidlertid en ganske sterk cocktail som i verste fall kan gi de samme skadene på avløpet som andre kraftige syrer og baser.
Rens det tette avløpet med cola eller brun såpe
Noen sverger også til å rense et tett avløp med cola. Her vil det være fosforsyren i denne kjente leskedrikken som gjør jobben.
Kjøp og hell en halv liter Coca-Cola i avløpet, og la det virke et par timer. Du kan også kjøpe en større flaske cola og drikke resten mens du venter – hvis du mangler en god unnskyldning.
Etter et par timer heller du to liter kokende vann rett fra vannkokeren i avløpet – og så vil det løsne proppen i avløpet. Samtidig går det et godt stykke tid før avløpet begynner å lukte igjen.
Ulempen er at du får et ganske seigt avløp og med sammenklistret cola over det hele hvis det ikke klarer å løsne proppen i avløpet, men renner over i stedet.
Endelig kan en lignende behandling av et tett avløp med brun såpe og etterfølgende nedskylling med kokende vann fikse avløpsproblemer.
Slik sjekker du om det er tilstrekkelig trekk i avløpet
Synes du at vannet renner langsommere ned i vasken enn normalt?
Sett et drikkeglass på hodet over avløpet, og fyll vasken med vann nesten helt opp til bunnen av drikkeglasset.
Løft nå drikkeglasset opp, og se hvordan vannet renner ned i vasken.
Danner det seg en pen virvel i vannet over avløpet, feiler det ikke avløpet noe.
Men siver vannet sakte og rolig ut, kan du like gjerne begynne å rense avløpet med en gang. Dermed kan du forhindre en situasjon hvor du står med et tett avløp på et kritisk tidspunkt på dagen. F.eks. under morgentoalettet eller under matlagningen.
Hva gjør jeg med tette gulvavløp på baderommet?
Et tett avløp i dusjkabinettet på baderommet kan oftest fikses ved å åpne gulvavløpet og løfte opp flyteren i vannlåsen i gulvavløpet. Den har form som en omvendt kopp, og er forsynt med et lite håndtak på toppen som du kan løfte den opp med.
Mange ganger vil hår og rester av sjampo i forening stenge for flyterens frie bevegelighet. Skjer det, klarer ikke vannet å renne videre ned i avløpet.
Er dette tilfelle, vil vannet renne ned i gulvavløpet med en gang du fjerner flyteren. Fjern hår- og såperester, og sett flyteren på plass over avløpet igjen. Etterskyll med kokende vann. Da burde det være i orden.
Når det ikke hjelper å rense vannlåsen
Renner ikke vannet ned i gulvavløpet med en gang etter at du har dratt opp flyteren, er det noe galt med avløpet lenger nede.
Har du avløpet fra vaskemaskinen og vaskeservanten tilkoblet det samme avløpet som gulvavløpet – hvilket oftest er tilfelle – skyldes problemet mange ganger at det har oppstått en propp med overskytende såpe fra klesvasken. Den har stoppet avløpet lenger nede.
Her kan du noen ganger få løsnet proppen ved å helle massevis med kokende vann i avløpet. Andre ganger kan det være nødvendig med et stakebånd med spiral for å bryte gjennom såpeproppen.
Har du en høytrykkspyler, kan du også prøve om du kan løsne såpen med en spesiell kloakkrensebånd som kan kjøpes som ekstrautstyr. Her skal du imidlertid være oppmerksom på at hvis du ikke lykkes med å løsne såpeproppen, stiger vannstanden i baderommet fort når først du setter i gang høytrykkspyleren.
Er det ikke mulig for deg å løse problemet på denne måten, er det ikke annet å gjøre enn å ringe slamsugeren. De har vesentlig større vanntrykk, og vil ofte kunne fjerne såpeproppen utenfra. Da risikerer du ikke å få mer vann i boligen.
Hva gjør jeg med tett avløp i vaskeservanten
Et annet sted med hyppig tette avløp på baderommet, er vaskeservanten. Her er det gjerne hår, såperester og fettrester fra f.eks. hårprodukter, kremer eller lignende som lager trøbbel. Det kan gi utslag i at vasken tetter seg enten i avløpsventilen i vasken eller i vannlåsen i avløpet.
Vil ikke vannet renne ned i servanten på baderommet, kan du starte med å dra bunnventilen i avløpet helt opp. Får det vannet til å renne ned i vasken, må du fjerne eventuelle hår og andre uhumskheter under bunnventilen eller i innsatsen som holder ventilen på plass. Sjekk deretter om dette har løst problemet.
Renner ikke vannet ned da, er det høst sannsynlig vannlåsen som er tett. Da kan du prøve denne fremgangsmåten:
1. Ta bunnventilen opp igjen (hvis det er en).
2. Hell en kanne kokende vann i vasken fra vannkokeren
3. Hjelper det ikke? Prøv med ei gummipumpe. Den skaper et trykk i avløpet, som mange ganger kan skubbe proppen ut av vannlåsen.
4. Hjelper det fortsatt ikke, må vannlåsen renses manuelt.
Rensning av vannlåsen under vaskeservanten på baderommet
De fleste servanter på badet har en lukket vannlås. Her består selve vannlåsen av en «pungformet klump» på avløpet. Inne i den er det ei loddrett plate som sørger for at det er vann i pungen. Dette vannet sperrer for lukt fra avløpet.
Det gjør vannlåsen til en ganske snever passasje i avløpet – hvilket også er årsaken til at den ofte tetter seg. Dessverre gjør det den også veldig vanskelig å rense uten å måtte skru den av. I noen tilfeller kan du imidlertid få et tynt stakebånd eller en liten flaskerenser ned i vannlåsen via avløpet. Men den raskeste og sikreste måten å rense den på er å skru av pungen, og tømme vannlåsen for hår og annet skitt.
Det kan imidlertid være besværlig å komme til på vannlåsen under baderomservanten. Særlig hvis du har et av de populære baderomsmøblene med skuffer. Her må alle skuffene først trekkes ut – og i noen tilfelle må også bekledningen bak fjerne, før du kommer til på vannlåsen.
Før du begynner med å skru av vannlåsen, er det en god ide å sette ei bøtte eller ei balje under. Dermed unngår du at det kommer vann ned på baderomsmøblet.
Hjelper det fortsatt ikke på det tette avløpet til servanten? Da må du få tak i en slamsuger eller en VVS-fagperson. Da befinner nemlig problemet seg lenger nede i avløpet.
Hva gjør jeg med et tett avløp i kjøkkenvasken?
De hyppigste årsakene til et tett avløp i kjøkkenvasken er fett fra matlagningen og oppvaskmaskinen, samt matrester, kaffegrums og andre uhumskheter som er så små at de finner veien ned gjennom risten i avløpet i kjøkkenvasken. Fettet størkner i avløpet når det blir kaldt. Typisk setter det seg i vannlåsen. Her vil en begynnende fettklump sørge for å stoppe mer fett, samt alle de andre urenhetene som skylles ned i avløpet fra vasken. Den slags tetting av avløpet er forholdsvis lette å få fikset ved å rense det.
Det gjør du på denne måten:
1. Start med å ta proppen opp av avløpet. Rens den og risten rett under proppen.
2. Hjelper det ikke, men er det fortsatt litt gjennomstrømning i avløpet, kan du prøve å helle kokende vann fra vannkokeren i avløpet.
3. Fjerner det ikke problemet, kan du prøve med en gummipumpe. Den gir ekstra trykk på vannet, hvilket forhåpentlig kan løsne eventuelt fett eller skitt i vannlåsen.
4. Gjør det fremdeles ingen forskjell, må du få vannlåsen renset.
Slik renser du vannlåsen i kjøkkenavløpet
Når du skal rense vannlåsen under kjøkkenvasken, må du først fjerne alt inventar under kjøkkenvasken. De fleste har oftest avfallssorteringen sin, diverse svamper, kjemikalier og forbruksstoffer til oppvask og kjøkkenrengjøring stående der.
Deretter må du få identifisert vannlåsen i avløpssystemet. Det er en U-formet bøyning som oftest sitter umiddelbart før avløpet forsvinner ned i kloakken. Vannlåsen renses på denne måten:
1. Plasser ei balje eller ei lita bøtte under vannlåsen
2. Ta en vannpumpetang, og drei forsiktig omløpene løs i hver ende av vannlåsen.
3. Ta vannlåsen, og kjør en flaskerenser igjennom den. Eller bruk en finger.
4. Skru vannlåsen på i begge sider med hånden, og stram forsiktig med vannpumpetangen.
Er kjøkkenvasken stadig tett, er det noe galt med avløpet etter vannlåsen.
Når det ikke er vannlåsen som er tett i kjøkkenvasken
Når fettet – eller litt av fettet – går gjennom vannlåsen før det blir kaldt nok til at størkne, kan det også skape forstoppelse andre steder i kloakken etter vannlåsen. F.eks. i samlinger, svinger eller dreininger på kloakkrøret eller de eventuelle vannlåsene som sitter lenger nede i kloakksystemet.
Skal dette renses effektivt, kreves det hjelp fra en slamsuger.
Tett avløp fra oppvaskmaskinen
Er det oppvaskmaskinen avløpet er tett fra, vil årsaken oftest finnes i selve oppvaskmaskinen. Rens silen i oppvaskmaskinen, og se om det løser problemet.
Gjør det ikke det, bør du sjekke avløpsslangen fra oppvaskmaskinen og til det stedet på avløpet under kjøkkenvasken hvor den oftest er koblet til. Er det noen bøyninger eller «lunker» på slangen hvor såperester og skitt fra oppvasken kan samle seg?
Er det ikke det, eller virker det fortsatt ikke?
Prøv å helle vann i håndvasken, for å se om det renner ned. Er det problemer der også, er det høyst sannsynlig vannlåsen på kjøkkenavløpet som må renses.
Følg anvisningen på rensning av vannlåsen under kjøkkenvasken som nevnt ovenfor – og tilkall hjelp fra en slamsuger eller VVS-person hvis det ikke løser problemet.
Hva gjør jeg med tett avløp i toalettet
Et tett avløp fra toalettet er en veldig ubehagelig sak å måtte slite med. For dels kan innholdet i toalettet erter det siste toalettbesøket ikke komme ut, og dels er det ingen andre i husstanden som får bruke toalettet. Så medmindre dere har et gjestetoalett som virker, kan det fort bli store problemer for hele husstanden.
Skal du fikse det tette avløpet fra toalettet, kan du prøve denne fremgangsmåten:
1. Start med å legge noen gamle håndklær rundt toalettet. Da unngår du at eventuelt overskytende toalettvann – med eventuelt innhold – sprer seg i resten av baderommet
2. Prøv deretter med å bruke en gummipumpe. Den kan skape et overtrykk i avløpet, som ofte kan være nok til å løsne det som har skapt problemet. Har du ikke en gummipumpe for hånden, kan toalettbørsten oftest også anvendes.
3. Kan gummipumpen ikke løse problemet, men det fortsatt er så pass gjennomstrømning i avløpet fra toalettet at vannet renner ut bare det får litt tid på seg? Da kan du prøve å helle et par kanner kokende vann fra vannkokeren i toalettet.
4. Forsvinner vannet stadig langsomt, så prøv eventuelt å helle en desiliter oppvaskmiddel i toalettet og skyll deretter med en kanne kokende vann. Gjenta behandlingen med 15-20 minutters mellomrom, og se om det fjerner forstoppelsen i avløpet.
5. Er det stadig like ille? Prøv da eventuelt med et stakebånd ned gjennom vannlåsen i toalettet, og se om den kan fjerne det som stopper avløpet.
6. Hjelper heller ikke det, er det ikke annet å gjøre enn å ringe etter en slamsuger.
Hva gjør jeg med et tett avløp i badekaret?
Sliter du med et tett avløp i badekaret, er det høyst sannsynligvis hår, såperester og andre urenheter som har samlet seg i vannlåsen i avløpet.
Her anvender de fleste badekar den samme type vannlåser som benyttes i avløpet fra vaskeservanten på badet. Her kan du med fordel anvende den samme fremgangsmåten til å rense opp i det tette avløpet.
Problemet er bare at hvis ikke det løser problemet, kan det være litt vanskelig å komme fram til vannlåsen. For oftest er den senket ned i en murt innsats. Eller du må til med å skru fra hverandre den metallrammen som er satt opp rundt badekaret.
Prøv eventuelt om du kan fjerne urenhetene i vannlåsen med en liten flaskerenser som du skyver ned i vannlåsen via avløpet. Som regel er det ikke særlig mye som er skyld i forstoppelsen av avløpet, ettersom den pungformede vannlåsen er veldig snever. Bare en liten lokk med hår kan være nok til å stoppe avløpet. Eller prøv med en gummipumpe.
Hjelper det ikke, eller er det umiddelbart ikke noen urenheter i vannlåsen under badekaret, befinner problemet seg lenger nede i avløpet.
Mange ganger er avløpet fra badekaret koblet til gulvavløpet i baderommet eller dusjnisjen. Sjekk derfor om det avløpet også er tett. Er det tilfelle, kan du som regel finne årsaken til det tette badekarsavløpet der.
Er heller ikke det problemet, blir du nødt til å ringe til et VVS-firma eller en slamsuger som kan finne frem til årsaken.
Hva gjør jeg hvis avløpet er tett etter vannlåsen?
Er avløpet tett etter vannlåsen, er det som allerede nevnt lite annet å gjøre enn å ringe en slamsuger eller en VVS-fagperson.
De kan oftest avhjelpe problemet enten med høytrykk eller gjennom en mer nøyaktig analyse og eventuelt frakobling av boligens avløps- og kloakksystem.
Rotter i avløp og kloakk
Problemet kan imidlertid også skyldes eksterne faktorer som f.eks. rotter eller røtter som har vokst inn i kloakksystemet.
Rottene gnager gjerne hull på PVC-plastrørene i avløpet. Derfor gir rotter som regel vannskader og ikke tilstoppede avløp. Hvis du uansett har åpnet ned til kloakken, er det alltid en god idé å se efter spor etter rotter og andre gnagere. Derved kan du oppdage potensielle vannskader før de blir alvorlige.
Sporene kan være enten i form av gjennomgnagde rør, gnagerester etter dette eller rester av avføring fra rottene. Oppdager du den slags, bør du straks tilkalle kommunens skadedyrskontroll for å få en vurdering av skadene, samt noen midler til å behandle rotteplagen med.
Røtter og andre problemer i kloakken
Problemer med et tett avløp kan også skyldes at røtter fra nærstående trær har grodd inn gjennom kloakkrørene. Enten via en samling eller fordi roten har funnet et svakt punkt på kloakkrøret.
Røttene vil holde på større urenheter i kloakkvannet som med tiden vil få kloakkrøret til å tette seg. Samtidig vil en del av kloakkvannet gjerne renne ut der røttene har kommet inn. På samme måte vil det ofte komme jord inn og bidra til tette kloakken.
Samme problem oppstår hvis du har en gammel kloakk hvor rørene er i ferd med å kollapse. Det vil få kloakken til å tette seg umiddelbart. Men mange ganger føles det som om det fortsatt er litt gjennomstrømning i kloakken. Det er fordi vannet vil sive stille og rolig ut i den omgivende jorda der kloakken har falt sammen.
Røtter og sammenfalne kloakkrør gir gjerne problemer med alle avløpene i husstanden på en gang, akkurat som sammenfalne kloakkrør kan gi steder i hagen eller innkjørselen hvor det alltid er fuktig – selv i de periodene det ikke regner.
Så opplever du den slags problemer, er det stor risiko for at det venter deg en dyr jobb med å få lagt nye kloakkrør.
Hva gjør du med et avløp som lukter vondt?
Som vi allerede har vært inne på. kan jevnlig bruk av en kanne varmt vann i avløpet være med på å holde det fritt for skitt og møkk som ellers kan gi sjenerende lukt fra avløpet.
Luktplagen kan også skyldes at det ikke er vann i vannlåsene i de avløpene som du ikke bruker særlig ofte. Derfor er det alltid en god idé å helle ei bøtte med vann regelmessig ned i disse avløpene. Dermed vedlikeholdes vannstanden i vannlåsen, slik du unngår luktplager.
Til gulvavløp kan du også anskaffe deg en såkalt luktsperrer. Det er en gummimembran som settes ned i gulvavløpet over vannlåsen. Membranen åpner automatisk så snart det kommer vann – og tetter seg igjen når vannet har rent igjennom. Derved forhindrer den at det kommer vond lukt opp fra kloakken.
Hvordan kan du forhindre at avløpet tetter seg
Vil du unngå at avløpene i boligen din tetter seg, kan du foreta en viss forebyggende behandling av de enkelte avløpene. Det handler primært om å forebygge de tingene som kan ende opp med å gi problemer med tette avløp. Du må da sørge for å rense avløpene løpende med kokende vann og fjerne hår og andre urenheter. Da unngår du både at avløpet tetter seg og vonde lukter fra avløpene!
Men først og fremst kan du endre dine egne og resten av familiens vaner slik at dere ikke:
- Skyller hår og avklippede negler i vasken eller toalettet
- Skyller kaffegrums, matrester, jord mv. ut i kjøkkenvasken
- Bruker mer såpe og sjampo enn nødvendig når dere vasker dere
- Unnlater å sende tamponger, bind, bleier ned i toalettet
Samtidig kan dere venne dere til:
- Aldri å bruke mer vaskepulver, oppvask- og skyllemiddel enn det som er nødvendig
- Å bruke flytende såpe i vaskemaskiner og oppvaskmaskiner i stedet for pulver
- Fjerne hår, skitt og andre urenheter fra vask og avløp etter bruk
- Helle en kanne kokende vann hver uke i alle avløpene som dere bruker regelmessig
- Helle ei bøtte vann i de avløpene som dere ikke bruker så ofte hver måned
Prøv også så langt det er mulig å rense vannlåsen med f.eks. stakebånd eller kloakkrenser, så snart dere ser tegn på at vannet begynner å renne langsommere ned.
Foreta eventuelt den tidligere beskrevne avløpstesten med et vannglass hvis du er i tvil.
Altså er rettidig omhu med avløpet et av de stedene i boligen som kan spare deg for ganske mange problemer. Er uhellet ute, ender det fort opp med å bli dyrt.
Er du smart, føyer du denne side til bokmerkene i nettleseren din. Da kan du raskt finne igjen BilligVVS’ store guide til tette avløp. Den gir deg en strukturert fremgangsmåte som hjelper deg med å holde hodet kaldt når avløpene dine først har tettet seg.
Standard fremgangsmåte ved tett avløp
- Fjern evt. bunnventil, rens denne og risten i avløpet
- Hell kokende vann i avløpet og se om det hjelper
- Bruk en avløpspumpe som kan presse ut det som tetter
- Rens vannlåsen ved atskillelse eller med stakebånd
- Anvend eventuelt høytrykksrenser eller rensebag i kloakk
- Tilkall slamsuger eller VVS-firma for å ordne avløpet
Utvalgt VVS-verktøy