Hvilken gulvvarme skal du velge?
Her får du vite alt om hvorfor og hvilken gulvvarme du skal velge – samt hvilke gulvvarmeløsninger som passer til den typen gulv du har eller tenker å anskaffe. Les videre og bli enda klokere på det riktige valget av gulvvarme i denne guiden.Finnes det noe bedre enn et varmt gulv for kalde føtter på en iskald vintermorgen?
Med gulvvarme får du et godt og varmt gulv. Det gir en mye jevnere oppvarmning av hele lokalet og dermed en større komfort. Du får også større frihet til å møblere lokalet fordi du ikke trenger å ta høyde for plassering av radiatorer. Dessuten støver det mindre, og du slipper å måtte rengjøre og male radiatorer og eventuelt synlige vannrør.
Til gjengjeld er varmefordelingen i lokalet annerledes enn med tradisjonelle radiatorer. Derfor kan møblene virke kalde å sette seg i. Det kan også føles som om det er kjøligere eller trekker på overkroppen. Spesielt gjelder dette hvis boligen ikke er skikkelig isolert i vegger og etasjeskiller.
Så selv om gulvvarme for de fleste har en positiv klang og er en positiv opplevelse, har det noen ulemper. Disse bør du være klar over før du velger gulvvarme som oppvarmingskilde.
Bør du velge el-basert eller vannbasert gulvvarme?
En av de største ulempene ved gulvvarme er at det er dyrt å etablere eller å gå over til. For uansett om du velger en el-basert eller en vannbasert gulvvarme, må du enten fjerne gulvet eller legge et nytt gulv oppå det eksisterende.
Fordele ved gulvvarme:
-
Slutt med fotkalde gulv
-
Jevn oppvarmning av hele rommet
-
Ingen rengjøring eller vedlikehold
-
Støv virvles ikke rundt i lokalet
-
Hurtigere opptørking av fukt
-
Større frihet til innredning
El-basert gulvvarme er enklest og billigst å etablere. Til gjengjeld koster det mye mer å bruke. Det motsatte gjør seg gjeldende for vannbasert gulvvarme, som samtidig har den fordelen at den er vesentlig mer energivennlig.
Velger du vannbasert gulvvarme, er det enklest og billigst å installere i forbindelse med et nybygg eller en større renovering. For vannbasert gulvvarme kreves det at et eventuelt eksisterende gulv fjernes helt, slik at kan legges varmeslanger i gulvet. Det kan både gjøres i støpte gulve og under tregulv.
Elektrisk gulvvarme kan legges både ved nybygg, renovering og faktisk også direkte oppå et eksisterende gulv. Velger du det siste, må det etableres et nytt gulvlag oppå etter at gulvvarmemattene er lagt. Enten i form av et tynt pusslag med klinker ovenpå (f.eks. i badet, kjøkkenet eller i bryggerhuset) eller et nytt tregulv (i stue eller øvrige rom).
Ulemper ved gulvvarme:
-
Dyrt å etablere, spesielt vannbasert
-
Lengre tid for å varme opp rommet
-
Lengre tid før varmen forsvinner
-
Krever effektiv isolering av boligen
-
Kan gi trekk fra gamle vinduer eller dører
-
Dyrt å reparere gulvvarmeinstallasjonen
Elektrisk gulvvarme er primært til baderommet
Vil du legge inn gulvvarme på badet ditt, men har hverken lyst, råd eller ikke orker all jobben med å bryte opp gulvet, kan du saktens velge en el-basert løsning. Er baderommet lite, vil vannbasert gulvvarme oftest være både for dyrt og for komplisert å installere, samtidig som energibesparelsen i forhold til en el-basert løsning vil være meget liten.
Elektrisk gulvvarme har samtidig den fordelen at det kan kjøre hele året, uansett om du fyrer eller ikke. Derfor er den spesielt velegnet til baderommet. Ved nybygg eller større renoveringer kan du derfor overveie å etablere begge gulvvarmetyper på baderommet. Da kan du slå på strømmen til gulvvarmen samtidig som du slår av sentralvarmen.
Hvilken gulvvarme passer til gulvet ditt?
De fleste som overveier gulvvarme velger det primært fordi de har eller tenker på å lage et støpt gulv i betong. Men faktisk kan du også etablere gulvvarme under et tregulv. Både elektrisk og vannbasert.
Gulvvarme i tregulv
Velger du en elektrisk løsning, kan du legge gulvvarmen oppå det gamle tregulvet eller et eksisterende sementgulv ved bruk av varmematter med påsatte el-kabler. Deretter legger du et minimum 1 centimeters tykt lag med gulvsparkel oppå. Så kan du legge på det nye tregulvet.
Du kan også velge å legge en vannbasert gulvvarme. Det gjøres ved å fjerne det eksisterende gulvet og legge noen gulvvarmeplater over isoleringen mellom bjelkelagene. Her legger du gulvvarmeslangene. Oppå disse legges så et tynt, bløtt mellomlag. Det vil dempe lyden av fottrinn på gulvet. Over dette legges et nytt tregulv, eller det gamle tregulvet kan gjenbrukes.
Best med et svømmende tregulv
Uansett hvilken gulvvarmeløsning du velger til ditt tregulv skal du være oppmerksom på at det kan få tregulvet til å trekke seg sammen når gulvvarmen er på. Det kan forårsake større revner mellom breddene. Det ses oftest i furutregulv, mens hardere tresorter som f.eks. eik og mange av edeltresortene er mindre følsomme overfor varmen.
En god måte å unngå synlige revner i tregulvet er ved å legge det som et såkalt svømmende gulv – altså uten å spikre det fast i underlaget. Dermed vil sammentrekningen i treet kun være synlig langs veggene. Her kan det dog kan skjules med ekstra tykke fotpaneler.
Gulvvarme i betong- og klinkegulv
Har du et eksisterende betong- eller klinkegulv, kan du som allerede omtalt enkelt legge inn el-basert gulvvarme. Bare legg det oppå det eksisterende gulvet, og støp et tynt lag betong over. Legg eventuelt et nytt lag fliser øverst.
Skal du legge inn vannbasert gulvvarme, må et eventuelt eksisterende gulv først brytes op. Deretter legges det nytt kapillærlag og ny gulvisolering. Oppå gulvisoleringen legges det et armeringsnett, som heves litt over isoleringen. Da renner sementen ned når du støper det nye gulvet.
På armeringsnettet monterer du gulvvarmeslangene med enten strips eller spesielle slangeholdere. Deretter støper du et betonggulv over dette. Det skal være minst 10 centimeter tykt.
Over der igjen kan du legge et lag fliser, klinker – eller et flytende tregulv om du ønsker.
Kan du montere gulvvarme selv?
Du kan saktens selv montere både el-varmematter og gulvvarmeslanger til gulvvarme. Men selve samlingen og tilkoblingen av den tilhørende gulvvarmestyring må du få en autorisert fagperson til å stå for. Det betyr henholdsvis en autorisert el-installatør og en autorisert VVS-installatør.
Hvordan får du den mest økonomiske gulvvarmen?
Ønsker du den mest økonomiske gulvvarmen, er det viktig at du har termostater i alle rom, som kan styre varmen. Samtidig bør du velge en intelligent gulvvarmestyring med forskjellige programmer for senking av varmen i gulvet når du ikke benytter det. F.eks. mens du er på jobb eller når du sover.
Finn alt til din gulvvarme hos BilligVVS.no
Hos BilligVVS.no finner du alt til gulvvarme. Vi har både ferdige pakkeløsninger til el- og vannbasert gulvvarme, samtidig som vi har gulvvarmeplater, termostater, styringsbokset, fordelere, pumper og alt øvrig nødvendig utstyr.
Sjekk vårt utvalg av gulvvarmeutstyr her og bestill i dag.
Populære produkter