Hva koster det å ta en dusj?
Mange av oss elsker å ta en deilig dusj. Men regningen på det varme vannet kan raskt bli høy, hvis du ikke tenker over de mengder vann, som strømmer ut av dusjen hvert minutt. Bli klokere på hva en gjennomsnittlig vannpris på en dusj koster, og hvordan du fremover kan bruke mindre vann ved hjelp av noen enkle endringer.Prisen på en dusj avhenger av flere faktorer
Hva koster det å ta en dusj? Det er vanskelig å gi et generelt svar, da vannprisen varierer ut fra flere faktorer. Typisk koster en dusj mellom 6–8 kroner, men prisen påvirkes blant annet av om du bruker kaldt eller varmt vann, hvor lenge du er under dusjen og hvor høyt vanntrykk du bruker.
Les også: Sparedusj – så mye kan du spare på vannet
I tillegg har strømprisen, energikilden og nettleien din stor betydning for prisen for et varmt bad. Strømprisen varierer gjennom døgnet, samt etter hvilken strømleverandør du har, så her må du sette deg inn det som gjelder for deg for å få et riktig bilde. I 4. kvartal av 2022 var prisen på strøm 162,2 øre per kilowattime og nettleien på 31,5 øre/kWh, ifølge Statistisk sentralbyrå. Har du også en eldre og mindre energieffektiv varmtvannsbereder, vil det påvirke prisen betydelig.
Hvor mye vann bruker du om uken?
En gjennomsnittlig dusj bruker cirka 10–12 liter vann i minuttet, ifølge GROHE. Og ifølge en undersøkelse fra Opinion bruker 8 av 10 nordmenn inntil 10 minutter i dusjen daglig. Det er likt med over 700 liter vann om uka, alt etter hvilken dusj du har og hvor lenge du dusjer.
Ditt valg av batteri har også betydning for prisen. Ved en normal dusj strømmer det typisk mellom 10 og 20 liter vann ut i minuttet, hvorimot en sparedusj kun bruker 6–10 liter i minuttet. Du kan altså spare mange liter på å skifte over til et nytt dusjbatteri og dusj med innebygget vannsparefunksjon. Flere av dem finner du på nettet, blant annet her hos BilligVVS.
4 tips: Slik kan du redusere vannforbruket ditt
Selv om det kan være vanskelig å unnvære en varm dusj, er det mange måter å spare på vannet og samtidig bli ordentlig ren. Her er noen tips til å redusere vannforbruket ditt når du tar en dusj:
+Skift til en sparedusj En sparedusj kan redusere vannforbruket ditt med opp til 50 prosent, hvilket kan bety en stor besparelse på vannregningen din. Dusjen blander nemlig luft med vannet, så strålende blir spredd, og det føles derfor som om det kommer mer vann ut. Du finner både hånddusjer og dusjsystemer med vannbesparende funksjoner hos oss.
+Kutt ned på lengden av dusjen din Du kan spare betydelig mange kroner hvis du begrenser badet ditt til omkring fem minutter. Tar du en dusj på 10 minutter, bruker du mellom 60–200 liter vann. Skjærer du halvparten av tiden fra, kommer det derimot kun 30–100 liter vann gjennom. Synes du at det er vanskelig å holde øye med tiden, kan du bruke en dusjklokke eller en stoppeklokke.
+Ta en kald dusj Som utgangspunkt er det billigere å ta et skyll med kaldt vann fremfor varmt, da du ikke skal betale for energiforbruket for oppvarming av det kalde vann. Faktisk kan du spare omkring fire prosent av energiforbruket ditt, hver gang du senker temperaturen på vannet med bare én grad. Kalde dusjer kan også forbedre blodsirkulasjonen.
+Slå av vannet mens du såper deg inn Bruker du 30–60 sekunder på å såpe deg inn og få sjampo i håret? Så kan du spare 3–20 liter vann – avhengig av dusjbatteriet ditt – ved å slukke for vannet imens. På denne måten kan du spare opptil 500 kroner om året hvis du dusjer hver dag, alt etter antall liter og temperatur. For å spare på vannregningen bør du altså slukke for vannet når du ikke skyller håret eller kroppen.
Hvilken dusj bruker minst vann?
Vil det ikke være digg, hvis du kan nyte dusjen din som før, men samtidig redusere vannforbruket ditt? Det kan du faktisk. Det finnes nemlig mange moderne dusjer og blandingsbatterier på markedet, som er designet til nettopp å hjelpe med å spare vann og energi.
For eksempel har GROHE installert EcoJoy i flere av deres dusjer og armaturer til kjøkken og bad. EcoJoy er en vann- og energibesparende teknologi, hvor formålet er å minimere vanngjennomstrømningen, slik at du bruker mindre vann. Det skjer ved at det tilsettes store mengder luft til vannet, uten at det går utover dusjen din. En såkalt sparedusj. Finn GROHE dusjsett her.
Les også: Vannsparing med GROHE – EcoJoy
Ønsker du et stort dusjhode, så betyr ikke valget ditt alltid at du bruker mer vann. Sørg bare for å velge et blandingsbatteri og dusjhode med flere stråletyper og innebygde funksjoner. På denne måten kan du justere mellom forskjellige typer av myke og kraftige stråler etter behov. Samtidig kan de moderne funksjoner blant annet forhindre drypp fra dusjen samt hjelpe med å senke vannforbruket.