Guide til perfekt utendørsbelysning i hagen
Hagen blir hyggeligere om kvelden med den riktige belysningen. Vi har samlet en masse tips, triks og inspirasjon for hvordan du skaper den helt riktige utendørsbelysningen med moderne lamper og teknologi. Les videre og finn de gode idéene til lys i hagen.Når du skal velge utendørsbelysning til hagen, handler det først og fremst om hvilken stemning du ønsker å skape det stedet lyset skal settes opp.
Deretter handler det om å velge en belysning som tåler å bli brukt utendørs. Her skal du spesielt ha fokus på:
- Hvor støv- og vanntett belysningen er
- Valg av riktig belysningstype og lysstyrke
- Hvordan du styrer at lampen slår seg av og på
- Muligheten til å kunne utnytte solenergi til lyset
Dette ser vi nærmere på i denne artikkelen.
Hvor støv- og vanntett belysningen er
Når belysningen skal settes opp utendørs, er det naturligvis viktig at den er både vanntett, og stenger effektivt for støv, småkryp og andre ting som kan skape overgang i installasjonen. Samtidig skal lampen og lampeinstallasjonen naturligvis være trygg å berøre for både mennesker og dyr.
LED-teknologien har gjort det mye lettere og tryggere å installere belysning i hagen – også på steder det ikke var mulig tidligere
Hvor tette og lukkede lamper, stikk og andre elektriske gjenstander er angis ved hjelp av det såkalte IP-nummeret. Det er et tosifret tall du finner etter bokstavene IP på varedeklarasjonen for alle elektriske apparater, herunder også lamper til hagen.
Første siffer angir hvor tett lampen er overfor fremmedlegemer og dermed hvor godt den er isolert, og trygg å røre ved.
Dette tallet går fra verdien 0, som betyr at lampen er totalt ubeskyttet, til 6, som betyr at lampen er helt støvtett – og dermed enkelt kan holdes fri for småkryp og berøres uten risiko for å få støt.
Det andre sifferet angir hvor vanntett lampen er. Igjen betyr tallet 0 at lampen ikke er vanntett, mens tallet 8 betyr at du kan senke lampen f.eks. ned i et hagebasseng eller svømmebasseng uten at den tar skade av det, eller gjør det farlig å hoppe i vannet.
Valg av den riktige belysningstypen
I mange år var utendørsbelysning både vanskelig å sette opp og dyrt å bruke. Slik er det ikke lenger. For i dag kan du bruke lyskilder med LED-teknologi som bruker opptil 80 % mindre strøm enn tradisjonelle lyskilder – og krever mye mindre plass å sette opp.
Samtidig er det mye lettere å skape en vanntett utendørsbelysning med LED, fordi den ikke blir særlig varm. Dermed kan lyskilden innkapsles helt. Det betyr at du kan få alle former for vegg-, tak- pendel-, stå- og dekorasjonslamper til utendørs bruk – også til bruk under vannflaten.
Fordi LED-lamper tar så mye mindre plass kan du få smarte løsninger for nedsenking i f.eks. innkjørselen, langs hagestiene eller til belysning av fasaden. Eller sette opp LED-bånd opp på steder det ikke er plass til en vanlig fatning.
Velg den riktige lysstyrken
Også lysstyrken lysene – og fargen dens – har stor betydning når du skal velge den riktige hagebelysningen.
Skal lyset være trivelig og stemningsfullt, bør du helst gå etter en svak belysning i en mer gylden farge. Farget lys kan også gi en fantastisk stemningsfull effekt. Skal du derimot bruke lyset til å orientere deg med må du velge en hvitere og kraftigere belysning.
Fordi LED-belysning trenger mye mindre strøm, kan du ikke bruke lyskildens strømforbruk til å vurdere lysmengden. I stedet må du se på Lumen-verdien. Jo større dette tallet er, jo kraftigere er belysningen.
Tilsvarende skal du se på Kelvin-temperaturen når du velger fargen på det hvite lyset fra LED-belysningen. Ønsker du en belysning i samme farge eller mer gylden enn en tradisjonell glødelampe, skal du se etter utendørs LED-belysning med Kelvin-temperaturer mellom 2 700 og 3 300 K.
Vil du ha en mer dagslys-lignende eller enda kraftigere og klinisk belysning må du opp på Kelvin-temperaturer fra 5 000 K og høyere. Vil du ha farget belysning, kan du også få LED-belysning hvor du kan skifte mellom fargene, eller velge mellom forskjellige lys- og fargeeffekter.
Hvordan du styrer at lampen slår seg av og på
Når lampen befinner seg utendørs, er det smart å sette opp en automatikk for å styre nå den slår seg av og på. Her har du flere forskjellige muligheter:
-
Tidsinnstilling – slår på lampene når sola går ned, og slår dem av om morgenen. Det krever oftest at du justerer tidsinnstillingen flere ganger i løpet av året for å tilpasse tidene til når det er lyst der du bor.
-
Sensorstyring – du kan også få utendørslamper med en sensor som registrerer når det blir mørkt. Så slås lyset på for enten den tidsperiode du har valgt, eller til det blir lyst igjen.
-
Bevegelsessensorer – En annen smart av-og-på-løsning er bevegelsessensorer. De er spesielt anvendelige i innkjørsler og på stier hvor de slår lyset automatisk på og av når noen kommer gående. Men kun når det er mørkt.
Du kan også få lamper med bevegelsessensorer og innebygget kamera. De tar et bilde eller sender video videre til f.eks. smarttelefonen din så fort det kommer noen gående. De virker både dag og natt, men tenner ikke lyset om dagen. Det er en smart løsning hvis du ønsker å overvåke dine utendørsarealer når du ikke er hjemme.
Mulighet til å utnytte solenergi til lyset
En spesiell hagelampe er de såkalte solcellelampene. De er utstyrt med batterier som lades opp av sollyset i løpet av dagen. Når det så blir mørkt, sørger en lysføler for at lampen slås på. Etter det lyser den inntil det ikke er mer strøm igjen på batteriene.
Dessverre har billige typer av solcelle-hagelamper gitt denne løsningen et dårligt rykte. For de billige solcelle-lampene er svært avhengige av hvor lenge de har adgang til sollys. Så de lyser lengst om sommeren når det ikke på langt nær er så mye bruk for lyset. Til gjengjeld lyser de nesten ikke det hele tatt om vinteren når behovet for utendørslys er størst.
Men investerer du i noen av de litt dyrere typene, får du en utendørslampe med solceller som er et glimrende alternativ til hagelamper med strømtilslutning – også om vinteren.
Kjøp utendørs havebelysning hos BilligVVS.no
Se vårt store utvalg av utendørs hagebelysning i kategorien Utendørs belysning. Her finner du et bredt sortiment av utendørsbelysning til både innbygning, nedgravning og oppsetning på vegg og utstikkere. Vi har også et stort utvalg av tradisjonelle hagelamper til svært gode priser.
Det gjør det lett å finne den helt perfekte utendørsbelysningen til nettopp din hage.
God jakt!
Udvalgt hagebelysning