Slik fikser du et rennende toalett
Det behøver ikke være dyrt eller spesielt vanskelig å ordne et rennende toalett. Det gjelder bare å vite hva du gjør. I denne artikkelen får du den veiledningen du trenger for hvordan du skal forholde deg til et toalett som renner.Et toalett som renner eller sildrer kan være utrolig irriterende å høre på. I tillegg til at det bråker kan toalettet også tilkalkes og dermed ha vanskeligere for å ta de store nedskylningene som skal til.
Samtidig representerer vannet som renner et stort sløseri av ressurser. Ekspertisen anslår at det forsvinner 276 liter vannet i døgnet med et toalett som renner. Her snakker vi om en del tusenlapper i året, i tillegg til dårlig samvittighet. Og det lønner seg definitivt å få fikset det rennende toalettet før vannregningen vokser mer enn det som er høyst nødvendig.
FAKTA
Hvorfor renner toalettet? Det er gjerne en av følgende tre faktorer som er årsaken:- For mye kalk i sisternen
- Utett pakning i utløpsventilen
- Defekt eller skitten innnløpsventil
Sjekk om toalettet ditt renner
Noen ganger er det ikke tvil om at du har et rennende toalett. I andre tilfeller kan det imidlertid være litt usikkert. Dersom du er i tvil, bør du prøve å høre ekstra godt etter en gang til. Ta også en titt om du ser uro eller bevegelser i vannspeilet i toalettkummen. Er du fortsatt i tvil, kan du forsøke å la toalettet stå ubrukt et par timer. Etter det burde kummen være tørr. Plasser nå et stykke toalettpapir på baksiden av kummen. Blir toalettpapiret fuktig, er det et tegn på at toalettet renner.
Identifiser problemet
For å ordne et rennende toalett må du først finne grunnen til at det er slik. Det første skrittet på veien til å avsløre synderen er å stenge vanntilførselen.
Problemet oppstår typisk på de stedene hvor vannet renner inn og ut av sisternen. Når du har stengt vanntilførselen, sjekker du om toalettet fortsatt renner. I så fall kan du utelukke at det er innløpsventilen som er problemet. Her må det være utløpsventilien – eller bunnventilen – som er den skyldige. Dette kan oppstå når bunnventilen har blitt utett, for eksempel når den er godt brukt.
Hvis toalettet derimot stopper å renne kort tid etter at du har stengt vanntilførselen, peker problemet i renting av innløpsventilen. Det kommer som regel av at det har samlet seg småstein fra vannanlegget ved vanntilførselen til toaletter, eller at den har blitt utett.
Den tredje muligheten er at toalettet bare er fullstendig tilkalket. Det går gjerne også utover mekanikken i toalettet.
I det følgende gjennomgår vi steg for steg hvordan du kan fikse hver og en av de tre årsakene bak et rennende toalett. Denne guiden tar utgangspunkt i et klassisk gulvstående toalett fra Ifö Cera.
Guide: Hvordan fikse et toalett som renner
Problem med innløps- eller utløspventil
Uansett om problemet skyldes innløps- eller utløpsventilen starter du med disse fire stegene:
-
Sørg for at vanntilførselen er stengt før du setter i gang. Avsperringsventilen sitter som oftest rett bak toalettet.
-
Skyll ut i toalettet for å tømme sisternen for vann. Trykk ned på den ene siden av trykkplaten slik at den andre siden vipper opp. Trykk flere ganger vekselvis på hver side inntil knappen løsner og du kan fjerne den.
-
Under trykkplaten er det en mutter du skal skru opp og løfte av.
-
Ta forsiktig av lokket på sisternen.
Den videre reparasjonen avhenger av om du identifiserer synderen som innløps- eller utløpsventilen.
Innløpsventilen
-
Fjern innløpsstemplet ved å presse inn klikklåsen samtidig på hver side.
-
Skru forsiktig av vanntilslutningsslangen med fingrene.
-
Ventilstemplet kan gjennomskylles for rester av sand, stein og kalk ved å åpne bare lite grann for vanntilførselen til toalettet.
-
Steng av vanntilførselen på ny, og sett på et rengjort eller et nytt ventilstempel.
-
Smør gjerne med litt kranfett før du setter på vanntilslutningsslangen.
Utløpsventilen
Som allerede nevnt er det størst sannsynelighet for at det er utløpsventilen som står bak dersom toalettet fortsatt renner etter at du har stengt vanntilførselen.
-
Bunnutløpet må løsnes fra toalettets øvrige deler. Det gjør du ved å løsne låseringen i bunnen av avløpet.
-
Nå kan du løfte opp bunnventilen. Ta forsiktig av den gamle bunnpakningen og sett på den nye. Smør den evt. med litt kranfett først.
-
Sett bunnventilen på plass, og fest den godt. Gi låseringen en dytt slik at den klikker seg på plass.
-
Sett sammen resten av toalettet ved å skru fast mutteren igjen, monter trykknappen og åpne for vanntilførselen.
Problem med tilkalket sisterne
Noen ganger kan store mengder med kalk i sisternen forårsake at mekanikken ikke lenger fungerer best mulig. Dette kan også være en av grunnene til at toalettet renner.
Av den grunn krever et toalett kalkfjerning på samme måte som andre maskiner i husholdningen som driver en eller annen form for transport av vann. Vær imidlertid oppmerksom på at mange kalkfjernere er tilsatt kjemiske stoffer som kan være belastende for miljøet. På BilligVVS.no anbefaler vi at du velger rengjøringsmidler og kalkfjernere som er miljømerket. Se etter svanemerket.
Dessuten har det betydning hvor hardt vannet er i det området du bor i for hvor mye toalettet kalker seg. Er dere spesielt utsatt for hardt vann, anbefaler vi at du overveier et bløtgjøringsanlegg. Det kan løse problemet med tilkalking.
Med et bløtgjøringsanlegg kan du redusere hardheten på bruksvannet en gang for alle. Da kan du også forlenge levetiden til toalettet ditt.
Utvalgte produkter