Slik sikrer du hjemmet mot oversvømmelser
Når store regnskyll rammer, kan det være en utfordring å håndtere disse problemene. Men ved å sjekke huset ditt i god tid kan du minimere skadene før neste skybrudd. Det er faktisk ditt ansvar å minimere skadene før et skybrudd. Du er nemlig forpliktet til å minimere skadene hvis det er praktisk mulig.Hvis du ikke gjør dette, risikerer du å få redusert forsikringsdekningen din. Mange forsikringsselskaper har justert sine forsikringer etter de ekstreme skybruddene vi har opplevd de siste årene, så hvis du vil unngå en stor regning, er det viktig at du får sjekket og sikret boligen din.
Hvilken løsning som er riktig, avhenger av flere faktorer, så det er lurt å rådføre seg med en ekspert først. Her kan du lese om ulike måter å forebygge oversvømmelser i hjemmet på.
Slik reduserer du risikoen for oversvømmelser og unødvendig fukt i kjelleren
Kjelleren er det området som er mest utsatt ved flom. Dessverre er det umulig å helt utelukke oversvømmelser, og spesielt ikke i kjellere. Men vi kan ta forskjellige sikkerhetstiltak og gjøre alt for å unngå at det skjer.
Kraftig regn og plutselige skybrudd kan både belaste kommunale avløp og kloakksystemer hardt, men også dreneringen rundt huset ditt. Avløpene kan bli presset så hardt at vann presses tilbake inn i boligen igjen og opp gjennom toalett, gulvsluk og avløp i kjelleren. For å unngå dette kan du iverksette en rekke tiltak:
-
Installer vannsikring, som hjelper til med å sikre vannsikkerheten og forhindrer at forurenset vann sprer seg til drikkevannet i din bolig.
-
Installer tilbakeslagsventiler. Deres oppgave er å forhindre at avløpsvann fra utsiden trenger tilbake inn i din bolig når de kommunale ledningene blir hardt utsatt. Tilbakeslagsventiler tillater fortsatt at vannet kan bevege seg i en retning, men ikke tilbake.
-
Rengjør takrenner og nedløpsrør. Hold dem frie fra løv slik at vannet raskt kan transporteres denne veien. Ellers er risikoen stor for at det legger press på dreneringen som ligger ved siden av husveggen, og fukt kan trenge inn.
I tillegg til avløp og takrenner, sørg for at kjellergangen har en ordentlig beskyttelse mot regn. Det er også viktig at huset har god drenering rundt husveggene. Så store deler av vannet som ellers hadde påvirket husveggen kan føres bort.
5 tips om vannveier og innsjøer nær din bolig flommer over
Når kraftig regn og skybrudd inntreffer, er det risiko for at vannveiene og innsjøene i nærheten av deg flommer over. Vannivåene stiger utover det vanlige, og hvis du bor i nærheten, kan det gå så galt at vannet når helt frem til deg. Derfor er det viktig å bygge opp en beskyttelse for å så langt som mulig unngå at vannet når helt frem til huset ditt. Dette kan for eksempel være:
-
Sørg for at boligen din er beskyttet av grøfter og har god drenering for å kunne lede bort store mengder vann fra huset ditt.
-
Sørg for at husets grunn og vegger som er spesielt utsatt, styrkes for å gjøre det mer motstandsdyktig.
-
Se over at vinduer og dører som kan være utsatt, er ordentlig isolert, slik at det ikke trenger inn vann den veien.
-
Se over forsikringen din og hva den dekker i dag. Trenger du å supplere den med en beskyttelse mot flom, så gjør dette.
-
I nødstilfeller kan sandsekker være til stor hjelp for å beskytte boligen din, dette er ingen permanent løsning, men til stor hjelp når det faktisk skjer.
Dessverre er det umulig å utelukke at vannet trenger inn i boligen din, men det er viktig å være forberedt hvis det skjer eller hvis det er risiko for at det skjer. Vi har listet opp noen måter om hvordan du kan unngå det aller verste ved å være så godt forberedt som mulig.
En pumpe kan også være en god investering for å raskt kunne håndtere vann som har trengt inn i et rom eller i kjelleren din. Du finner også alle våre forskjellige vannsikringer her.
Installer en tilbakeslagsventil for å beskytte kjelleren
Ofte oppstår det vannskader når kraftig nedbør forårsaker en økning i trykket i kloakksystemet, slik at regn- og avløpsvann blir tvunget opp gjennom toalettet og avløp, noe som spesielt forårsaker en oversvømmet kjeller.
En tilbakeslagsventil er et kort stykke kloakkrør med to innebygde klaffer. Disse klaffene fungerer som en slags sluse som tillater avløpsvann å strømme ut av huset, men lukker hvis kloakkvannet forsøker å trenge inn. En tilbakeslagsventil installeres vanligvis så nær gulvavløpet som det er bygget for å beskytte mot oversvømmelser.
Hvis det er flere gulvavløp i kjelleren din, er det mulig enten å installere en tilbakeslagsventil direkte i hvert avløp, eller du kan velge å installere én tilbakeslagsventil for kloakkrøret der de to gulvavløpsrørene møtes.
Monter en infiltrasjonsbrønn
En infiltrasjonsbrønn er en underjordisk beholder eller hulrom som er fylt med stein eller andre drenerende materialer. Når det regner, ledes takvannet til infiltrasjonsbrønnen, hvor det deretter siver ned i jorden. På denne måten unngår du både å overbelaste kloakksystemet og å ha en oversvømmet hage. Imidlertid kan infiltrasjonsbrønnens effektivitet bli redusert hvis det er et høyt grunnvannsspeil eller en jordtype med mye leire. Husk at det er nødvendig å innhente en tillatelse fra kommunen til infiltrasjonsbrønnen din.
Fjern overflatevann
Sørg også for å unngå at overflatevann samler seg i større mengder nær huset ditt. Du skal alltid prøve å fjerne vannet fra bolig, gangveier og terrasse. De skal derfor være bygget med en viss skråning slik at overflatevannet enkelt kan føres bort fra husets vegger.Vurder drenering rundt huset
Innlagt drenering rundt huset er en grøft rundt hjemmet ditt fylt med drenerende materialer som stein, leca eller grovt grus. Et dreneringsrør er plassert under dette laget, som har til hensikt å samle og fjerne vann. Dette systemet hjelper med å holde kjelleren din tørr, ved at det leder vannet bort i stedet for å la det trenge inn i kjellerveggene.
Installer en kjellerpumpe
Du kan også vurdere å installere en kjellerpumpe – det er den mest kostbare, men også den mest effektive metoden. Kjellerpumpen er plassert utenfor boligen og sørger for å lede avløpsvannet ut i kloakksystemet.
Før du tar en beslutning om løsningen din, kan det være fornuftig å rådføre deg med kommunen for å få informasjon om kloakkvannets nivå.
Du kan også konsultere en rørlegger for å finne den mest hensiktsmessige løsningen for boligen din. Det er nemlig ikke nødvendigvis alt regnvann som skal ledes bort via kloakksystemet. Faktisk kan det være en fordel å lede vannet utenom kloakknettet, da det ofte er overbelastet og kan ha vanskelig for å håndtere vannavledningen – spesielt når det faller mye regn på kort tid.
Sjekk takrennene dine
En stor del av de store materielle skadene på boliger kommer fra småting som blokkerte avløp, rister og takrenner. Når himmelens sluser åpner seg, kan takrennene ofte ikke håndtere den enorme mengden vann, noe som kan føre til at vannet begynner å renne over kantene. Dette kan forårsake alvorlige skader på hjemmet ditt. Som huseier har du ansvaret for å sørge for at disse tingene er i orden, slik at regnvannet kan ledes effektivt bort.
Det anbefales at du minst to ganger i året sørger for at avløpene, takrennene og eventuelle takbrønner ikke er blokkert med slam, blader og annet skitt som hindrer vannet i å renne fritt.
Resideo hjelper med å sikre boligen din mot oversvømmelser
Med den trådløse avstengningsventilen med lekkasjestopp fra Resideo kan du nå slippe bekymringene. Denne ventilen reagerer umiddelbart på vannlekkasjer og avbryter automatisk vannforsyningen, noe som er til stor hjelp for å beskytte dine personlige eiendeler. Og samtidig minimerer ventilen risikoen for store skader og dyre reparasjoner hjemme.
Når den avanserte avstengningsventilen fra Resideo registrerer vann via sensorkabelen som er koblet til apparatet, går den automatisk i aksjon og stenger vannforsyningen til eiendommen din. Det betyr at selv minimale lekkasjer ikke utvikler seg til større utfordringer. For å styrke sikkerheten og forsvaret ditt, kan du forstørre området for lekkasjesporingen med opptil 150 meter ved ganske enkelt å koble til en ekstra sensorkabel.
Få rask beskjed om vannlekkasje – direkte på mobilen din
Du kan også skaffe deg en trådløs vann- og frostalarm fra Resideo, som er en smart og enkel metode for å holde øye med hjemmet ditt for eventuelle vannlekkasjer eller frosne rør. Med sin enkle installasjon og brukervennlige utforming er denne alarmen din første forsvarslinje mot vannskader.
Den gir deg straks beskjed om eventuelle problemer via varsler på mobilen din og e-post. For å øke dens effektivitet sender den LED-lys på stedet og har en høy alarm på 100 dBA, noe som sikrer at du aldri går glipp av en potensiell fare som forårsaker vannskader. Du kan se løsningene til vannsikring fra Resideo her.