Hva koster gulvvarme?
Vil du vite hvor mye det koster å installere gulvvarme? Det er vanligvis mye billigere å legge gulvvarme selv enn å få en profesjonell rørlegger til å gjøre det. Men det er også mye mer arbeid, og det er viktige hensyn du bør ta. Så hvordan kan du gjøre det billigst og best selv?Varme føtter uansett hvor du går. Og en jevn varme året rundt. Med gulvvarme i hele boligen får du et hjem som oser av komfort. Dessuten trenger du ikke å bekymre deg for radiatorer når du har installert gulvvarme. Avhengig av hvilken løsning du velger, kan du fjerne dem helt fra hjemmet ditt. På denne måten bidrar gulvvarmen til å fjerne en utgift og legge til en mer komfortabel utgift.
Med ny gulvvarme får du fordeler som
- Du får det mest behagelige inneklimaet med jevn varmefordeling i rommene og varme tær
- Du blir kvitt mindre attraktive installasjoner, noe som gjør det enklere å innrede hjemmet ditt
- Du får et renere hjem fordi du slipper å bruke tid på å tørke støv eller male gamle radiatorer
- Du unngår bedre å oppleve trekk og kalde soner i boligen, noe som reduserer risikoen for forkjølelse
Hva koster gulvvarme per m2?
Som et utgangspunkt kan prisen på gulvvarme ligge på rundt 1.500-3.400 NOK. per m2 (hvis du bruker en fagmann). Hvis du ikke bryter opp gulvet og det er snakk om gulvvarme i et nybygg, kan prisen per m2 være så lav som 1.300 NOK. - 1.800 NOK. med fagfolk. Prisene kan virke dyre, men du kan også være sikker på at gulvvarmen er riktig installert.
Du kan legge gulvvarme selv, men det er et krav at en rørlegger eller elektriker kobler gulvvarmen til sentralvarmesystemet ditt
Ønsker du å gjøre det meste av arbeidet selv? Da blir prisen som regel billigere. For eksempel ligger prisen på elektrisk gulvvarme i DKK per m2 på ca. 670 NOK. hvis du vil gjøre det selv og bruke elektriske varmematter. Vannbåren gulvvarme koster ca. 700 NOK. per m2 uten materialer. Hvis du skal legge gulvvarme under betong og bryte opp betongen først, må du regne med en del arbeid.
Hva totalprisen ender på, avhenger av flere faktorer: Vil du ha vannbåren gulvvarme eller installere elektrisk gulvvarme? Vær også oppmerksom på at du kan ende opp med å bruke mye penger på å installere gulvvarme oppå et dårlig isolert gulv. Dette vil skape et stort varmetap, og du kan ende opp med å bruke penger på ny isolasjon i tillegg.
Hvis du har de rette ferdighetene og kunnskapene, er det ingen regler som hindrer deg i å gjøre arbeidet med å legge inn varmeslanger, ledninger eller installere gulvvarme selv.
Du har imidlertid ikke lov til å koble det elektriske anlegget eller slangene til boligens varmesystem selv. Derfor må du uansett bruke penger på en profesjonell rørlegger eller elektriker før du er ferdig med å installere gulvvarme.
Få gode tilbud og sammenlign priser
Prisen på et vannbårent gulvvarmesystem kan ikke fastsettes nøyaktig. Dette skyldes at du vanligvis må fjerne et eksisterende gulv, legge et nytt tregulv eller støpt betonggulv, flytte rørledninger, demontering av radiatorer og så videre. I tillegg kommer kostnadene ved å installere det nye systemet. Det er altså mange faktorer som spiller inn.
Hva koster det å installere gulvvarme? Svaret avhenger av:
-
Må du bryte opp gulvet?
-
Er det vannbasert eller elektrisk gulvvarme?
-
Gjør-det-selv-prosjekt eller profesjonelt?
-
Under tre- eller betonggulv?
-
Hvor stort er området?
Prisen på elektrisk gulvvarme avhenger av om det er varmeplater, devidry eller varmekabler. Generelt må du regne med å engasjere en autorisert elektriker til å montere platene/kablene, installere installasjonsboksen til termostaten og koble termostaten til strømnettet.
Uansett hva du velger, anbefaler vi at du alltid innhenter tre eller fire forskjellige tilbud og sammenligner priser på gulvvarme. På den måten kan du få mer konkrete tall på hva det koster å installere gulvvarme. Hvis du vil prøve å presse prisene litt, kan du også nevne konkurrentenes tilbud. Kanskje du er så heldig å få en prisreduksjon?
Å få et tilbud er uforpliktende og helt gratis for deg. Derfor kan du bare si nei hvis det ikke finnes et tilbud som matcher dine ønsker og behov.
Når du har tatt kontakt med fagfolk, kan du også benytte anledningen til å finne ut hva som er mulig å installere selv i din situasjon - og om det er verdt det. Snakk med selskapene om hvor du kan spare penger.
Trenger du utstyr for å gjøre det selv? Finn et stort utvalg av billig verktøy og tilbehør på vår side.
Fordeler med elektrisk gulvvarme
Elektrisk gulvvarme fungerer ved hjelp av et nettverk av elektriske ledninger som varmes opp når det går strøm gjennom dem. Du kan enten støpe ledningene inn i et betonggulv eller legge dem under et tregulv - på samme måte som med vannbåren gulvvarme. Du får den samme gode komforten for tærne i hele boligen som når du har installert vannbåren gulvvarme.
Det er også enkelt og billig å installere elektrisk gulvvarme. Dette skyldes at ledningene tar betydelig mindre plass enn slangene du trenger til vannbåren gulvvarme. Og du kan enkelt legge elektrisk gulvvarme oppå det eksisterende gulvet og deretter legge et nytt gulvbelegg etterpå.
På den annen side kan elektrisk gulvvarme koste deg mer i driftskostnader. Faktisk to til tre ganger mer enn vannbåren, ifølge den danske Energistyrelsen. Elektrisk gulvvarme egner seg derfor best i små rom - for eksempel en gang eller et lite bad.
I tillegg er det ikke lov å installere elektrisitet som primær varmekilde i et hus hvis du bor i et område som er forsynt med enten gass eller fjernvarme. Er det til sommerhytter, fritidsboliger og lignende, eller for eksempel som supplerende varmekilde? Da kan du bruke elektrisk gulvvarme.
Fordeler med vannbåren gulvvarme
Installering av vannbåren gulvvarme er et godt valg hvis du ønsker å erstatte eller supplere dine gamle radiatorer. Denne typen gulvvarme fordeler varmen jevnere i alle rommene i boligen, og du unngår selvfølgelig kalde føtter - så lenge [bygningen er riktig isolert] (/Tekniske-installasjoner-Varme-Isolering.htmll).
I motsetning til elektrisk gulvvarme er vannbåren gulvvarme dyrere å installere, men billigere i drift. Her får du varme ved hjelp av slanger som er fylt med varmt vann. Slangene legges under gulvet og kobles til husets sentralvarmesystem. Hvis du for eksempel skal bygge et helt nytt hus, er det mange som velger vannbåren gulvvarme.
Men hvis huset ditt har kalde yttervegger, kalde vinduer eller lekkasjer i bygningen, kan det være nødvendig å supplere med radiatorer. Den beste løsningen er å etterisolere og bytte til moderne, energieffektive vinduer. Da kan du nyte komforten og samtidig holde varmeregningen nede.
Hvis bygningen er koblet til fjernvarme, bør du kontakte fjernvarmeselskapet. De kan inspisere varmerørene før du støper dem i betong. Hvis du er usikker på om boligen din egner seg for gulvvarme, bør du snakke med en fagmann eller bygningskonsulent.
Hvilke gulv kan du installere gulvvarme i?
Vurderer du å installere gulvvarme i boligen din? Men du er usikker på hvilke typer gulvvarme du kan installere? Valget er faktisk - nesten - fritt. Du kan blant annet velge mellom
- Tregulv (eik, ask, furu, bøk, teak, merbau)
- Linoleumsgulv
- Laminatgulv
- Vinylgulv
- Korkgulv
- Fliser
- Klinkerfliser
Det er selvfølgelig noen punkter du må ta hensyn til når du installerer gulvvarme og gulvtype. Vannbåren gulvvarme egner seg for eksempel best på fliser, klinker og tregulv. Elektrisk gulvvarme kan installeres på betong og på gulvplater med bjelkelag. I begge tilfeller får du imidlertid størst fordeler hvis du velger gulv med fliser eller klinker.
Hvis du velger et tregulv til elektrisk gulvvarme, bør du tenke deg nøye om. Treverket kan påvirkes av varme og fuktighet. Et tregulv som "fungerer", fungerer ikke godt med elektriske ledninger som ikke gir seg når de legges ned i for eksempel en avrettingsmasse.
Furu er blant annet det treslaget som kan forandre seg mest hvis gulvvarmen blir for varm. Dette kan skje spesielt om vinteren, når treverket lettere kan trekke seg sammen fordi luften er tørrere. For høye temperaturer er vanligvis ikke noe problem når du har vannbåren gulvvarme.
Belegget på det nye gulvet tåler vanligvis ikke gulvvarme som er høyere enn 25 grader (for tregulv), maks. 27 grader (for fliser) og maks. 28 grader for de andre gulvtypene.
Få gulvvarme installert på et eksisterende gulv
Enten du velger elektrisk eller vannbåren gulvvarme, er det som regel nødvendig å fjerne det eksisterende gulvet. Dette øker naturligvis prisen på gulvvarmen. Samtidig bryter du også opp gulvkonstruksjonen, noe som krever kostnadseffektiv isolering i henhold til byggeforskriftene.
Men hvis du har et eksisterende betong- eller flislagt gulv, kan du enkelt installere elektrisk gulvvarme. Det er bare å legge den oppå det eksisterende gulvet og støpe et tynt lag med betong på toppen. Alternativt kan du legge et nytt lag med fliser oppå.
Det finnes også varmesystemer som bygges oppå det eksisterende gulvbelegget. Dette krever imidlertid en viss takhøyde. Hvis du endrer gulvhøyden, må du i tillegg alltid gjøre ekstra justeringer av gulvlister, dører og lignende.
Hvis du vil ha mest mulig økonomisk gulvvarme, er det viktig at du har termostater i alle rom som kan styre varmen. På den måten får du en jevnere fordeling. Her kan du dra nytte av intelligent gulvvarmestyring, som tilbyr ulike programmer som kan senke varmen i gulvet når du ikke bruker det - for eksempel når du er på jobb, på ferie eller sover. Da kan du spare enda mer på regningen.
Se flere av våre mange gode tips og guider her på BilligVVS.